Pedreguer i la Capella del Sant Crist del Calvari o Ermita de Sant Blai

L’Ermita de Sant Blai i el Calvari se sumen als llocs paisatgístics i culturals de  Pedreguer. L’ermita, situada als peus de la muntanya Gran i de la creueta de la Llagosta, domina tot el poble.  Així, la façana de l’edifici mira cap a la població i té una orientació nord-sud poc usual.
En l’actualitat és coneguda popularment amb el nom de Capelleta de Sant Blai.
L’edifici, probablement obra de l’arquitecte de Pedreguer Antoni Gilabert Fornés, es va construir en la segona meitat del segle XVIII i originàriament tenia dos cossos, la nau i el cambril. El 1892 es va afegir el porxe, per cobrir la zona de l’entrada. S’hi han fet diverses restauracions:  la del 1926, la del 1992, i, finalment, la del 1998, després d’haver sofert un incendi.

image

Al voltant de l’edifici es reuneixen els pedreguers i pedregueres en diferents dies festius. Per Sant Antoni, 17 de gener, amb la benedicció dels animals, per Sant Blai, 2 i 3 de febrer, amb el porrat, ple de productes tradicionals com els fruits secs, els dàtils o la canyamel.  Concerts i balls al mirador i el repic de la campaneta, que fan sonar els més menuts, anuncien contínuament la joia i l’alegria de la festa. L’ermita i el calvari formen part també de l’escenari de les activitats religioses de Setmana Santa.  Des de l’any 2011, l’últim diumenge del gener, hi té lloc el cicle musical Concerts a la capelleta de Sant Blai.

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Cultura general y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s